Anton Willem Sprong, geboren in 1887, start in 1914 vlak voordat de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, zijn eigen schildersbedrijf aan de Bosdrift. Hij komt uit een gezin van elf kinderen, in 1895 vanuit Vianen naar Hilversum verhuisd. De meeste jongens zijn ambachtslieden. Loodgieter, metselaar, timmerman, stukadoor en schilder.
Anton Willem leert het schildersvak in de rijtuigenfabriek bij het marktplein. Op klompen staan de schilders in een laag water in de hal. Het water moet voorkomen dat het stof gaat opdwarrelen. De lak moet strak op de rijtuigen en stof is dan funest.
Als Anton Willem 27 jaar is begint hij zijn schildersbedrijf aan de Bosdrift. In 1924 begint hij zijn eigen verf te produceren omdat hij als schilder niet te spreken was over de toenmalige fabriekskwaliteit. Verf maken was een langdurig proces. Standolie en zinkwit werden gemengd en dat moest dan een aantal maanden op elkaar inwerken -“rotten”- genoemd. Dan kreeg je een dikke pasta die vervolgens fijngewreven werd met een steen op een plaat marmer. Uit die tijd stamt nog een originele kleurwaaier van de kleuren welke in de jaren ’20 populair waren in het Gooi (“de Gooische kleuren van Anton Willem). Veel donkergroen, dieprood en antiekbruin. Dit zijn echte Gooise kleuren. In deze tinten werden veel huizen in Hilversum en omstreken geschilderd.
Na de tweede wereldoorlog neemt zoon Piet zijn intrede in de winkel. Dit blijkt een schot in de roos, want leergierige Piet wordt een autoriteit op gebied van verf en behang. Alle verf wordt door Piet “in eigen beheer” gemaakt, terwijl zijn vrouw Riet de klanten in de winkel bediend. Losse onderdelen van de verf worden in grote emmers aangeleverd en naar eigen recept gemaakt. Toentertijd bestond het assortiment nog uit enkele kleuren, iets wat tegenwoordig niet meer denkbaar is. Tot twintig jaar geleden werd de muurverf nog zelf gemaakt, maar dat bleek logistiek niet meer haalbaar. Nu wordt dat uitbesteed, maar wel volgens origineel recept!
Inmiddels staat dit familie bedrijf onder leiding van Ton Sprong en zijn vrouw Willie. Ton is de derde generatie Sprong, nadat zijn vader de winkel in 1982 aan hem overdroeg. Maar nog steeds worden “De Gooische Kleuren van Anton Willem” in ere gehouden en prijken zij op een prominente plaats in de winkel, met als gevolg dat er een heleboel huizen in de echte “Gooische Kleuren” zijn geschilderd…
Helaas komt aan alles een eind, op 1 september 2024 sluiten wij onze deur.
Ton Sprong heeft dan zijn a.o.w. maar heeft Engels verf in Amsterdam bereid gevonden om de Gooische Kleuren in ere te houden.